Vårtbottagning

Hur får man bort vårtor?

Med laser tar man bort vårtor snabbt och effektivt till skillnad från vanliga behandlingar som frysning eller lokalkirurgiska ingrepp.

Vårtborttagning

Hård, förtjockad hud  över en väl synlig ”fläck” på huden, där en vårta har vuxit inåt

Svarta små prickar, som vanligtvis kallas vårt frön men är faktiskt små, koagulerade blodkärl

En skada som delar de normala linjerna och åsarna i huden på din fotsula, antingen på främre trampdynan eller hälen. Det är smärtsamt när man går eller står med eller utan skor. Det är jobbigt med aktiviteterna på grund av obehaget i foten.

Vårtan är inte farlig i sig men ger ett obehag och då är det bättre att söka upp läkare för borttagningav den.  Det är bättre än att försöka behandla den hemma, den försvinner oftast inte och förökas eller återkommer  ganska fort tillbaka. Det är jobbigt om man har återkommande aktiviteter som gör att den stör och är smärtsam.

Det finns olika vårtmedel att köpa, men de är i stort sett verkningslösa speciellt om man har gått omkring med vårtan länge. Oftast aktiverar man vårtan genom att skada den och få den att bli större och att den förökar sig.

Om du inte är säker på att det är en vårta

Plantarvårter orsakas av en infektion med HPV i det yttre skiktet på huden på dina  fötter. De utvecklas när viruset kommer in i din kropp genom små sprickor eller sår  på dina fötter.

HPV är mycket vanligt och det finns mer än 100 slags virus. Men bara ett fåtal av dem orsakar vårtor på fötterna. Andra typer av HPV är mer benägna att orsaka vårtor på andra områden i din hud eller på slemhinnor.

 

Överföring av viruset

Varje persons immunsystem svarar på olika sätt på HPV. Inte alla som kommer i kontakt med det utvecklar vårtor. Även människor i samma familj reagerar på viruset annorlunda.

HPV-stammarna som orsakar plantar vårtor är inte mycket smittsamma. Så viruset överförs inte lätt genom direktkontakt från en person till en annan. Men det trivs i varma, fuktiga miljöer. Följaktligen kan du drabbas av viruset genom att gå barfota runt pooler eller omklädningsrum. Om viruset sprider sig från den första infektionsplatsen kan fler vårtor dyka upp.

Riskfaktorer

Vem som helst kan utveckla plantvårter, men denna typ av vårtor är mer benägna att påverka:

Barn och tonåringar

Människor med försvagat immunsystem

Människor som har haft plantvårter tidigare

Människor som går barfota där exponering för ett  vårt virus är vanligt, till exempel omklädningsrum eller  duschutrymmen på gym eller badhus.

komplikationer

När plantar vårtor orsakar smärta kan du förändra din normala hållning eller gång – kanske utan att inse det. Så småningom kan denna förändring i hur du står, gå eller springa orsaka obehag i muskler eller leder.

Förebyggande

Så här minskar du risken för plantvårter:

Undvik direktkontakt med vårtor. Detta inkluderar dina egna vårtor. Tvätta händerna noggrant när du har rört på en vorta.

Håll dina fötter rena och torra. Byt dina skor och strumpor dagligen.

Undvik att gå barfota runt pooler och omklädningsrum.

undvik att rispa dina vårtor.

Använd inte samma fotfil,  pimpsten eller nagelklippare på dina vårtor som du använder på din friska hud och naglar.

Fot och handvårter är vanliga, särskilt hos barn. Dessa vårtor namnges efter var de visas på kroppen. Palmar vårtor förekommer på händerna, och plantar vårtor på fotsulan.

Praktiskt taget alla får  en vårta (eller flera) någonstans någon gång i sina liv.

 

Vad är Plantarvårter och Palmarvårter?

Plantarvårter och palmarvårter är icke cancerösa hudväxter, orsakade av en viral infektion i hudens översta skikt. Den skyldige är en virusstam som kallas humant papillomavirus eller HPV. Det finns många stammar av viruset, och de som orsakar vanliga vårtor på händer och fötter är inte samma stam av HPV som orsakar könsdelar vårtor.

En del människor tror felaktigt att plantarvårter eller palmarvårter är farliga. De är faktiskt inte skadliga. Så småningom, på cirka två år, försvinner de flesta vårtor utan behandling. Vårtor kan emellertid orsaka irritation eller smärta, beroende på deras plats.

 

Hur ser Fotvårtor och Handvårter ut?

I genomsnitt är fotvårter och handvårter små, ungefär lika stora som ett blyertspets. Men vissa vårtor blir större. Ibland kan plantvårter växa i kluster; de kallas mosaikvårter.

Ibland misstas majs eller kallusar för en palmar eller plantar vårta. I vissa vårtor visas små svarta prickar, vilket leder till att människor kallar dem ”frö” vårtor. Egentligen är de svarta prickarna små blodkärl som har vuxit upp till vårtan. Vårtor har inte riktiga ”frön.”

Plantar vårtor sticker vanligtvis inte upp ovanför huden så mycket som vårtor på handen, delvis på grund av trycket att gå och dess utjämnande effekt.

 

Hur får du en Plantarvårta eller Palmarvårta?

Våra sprids från person till person. Överföringen kan vara indirekt. Till exempel kan ett barn med en vårta på handen röra vid en lekplatsyta som sedan berörs av ett annat barn och vårtan sprider sig. Eller en person med enplantarvårta använder en dusch utan att ha duschskor och en annan person använder den sedan och utvecklar en vårta. Risken för att få en hand- eller fotvårta från en annan person är liten.

Risken för att en person ska  få en vårta varierar. De med ett försvagat immunförsvar är mer mottagliga. Men de med friska immunförsvar kan också utveckla vårtor

Dessa små, icke-cancerformiga tillväxter visas när din hud är infekterad med ett av de många virusen från den mänskliga papillomvirusfamiljen (HPV). Viruset utlöser extra celltillväxt, vilket gör det yttre hudskiktet tjockt och hårt på den platsen. Medan de kan växa var som helst på  din hud, är det mer troligt att du får en på dina händer eller fötter. Vart beror på var den är och hur den ser ut.

Eftersom varje persons immunsystem svarar annorlunda på viruset kommer inte alla som kommer i kontakt med HPV att få en vårta. Och om du skär eller skadar huden på något sätt är det lättare för viruset att ta tag. Det är därför som människor med kroniska hudproblem, som eksem, eller som biter naglarna eller plockar i naglar är benägna att få vårtor.

Barn och tonåringar får fler vårtor än vuxna eftersom deras immunsystem inte har byggt upp försvar mot de många typerna av HPV. Människor med försvagat immunsystem – som de med HIV eller som tar biologiska läkemedel vid tillstånd som RA, psoriasis och IBD – är också mer mottagliga för att få vårtor eftersom deras kropp kanske inte kan bekämpa dem. Dessa kött färgade tillväxter är oftast på ryggen på händerna, fingrarna, huden runt naglar och fötter. De är små  från storleken på en knappnål till en ärta  och känns som grova, hårda bulor. De kan ha svarta prickar som ser ut som frön, som verkligen är små blodproppar. Vanligtvis dyker de upp var huden är skadad, kanske från att bita dina naglar. (Detta kan också överföra viruset från dina händer till ditt ansikte.) Känns det som att du har småsten i skon? Kontrollera fotsulorna. Dessa vårtor fick sitt namn eftersom ”plantar” betyder ”av sulan” på latin. Till skillnad från andra vårtor får trycket från att gå och stå dem att växa in i din hud.

 

Vårtor i underlivet

Som du kan förvänta dig får du dessa genom att ha sex med någon som har dem. De kan se ut som små spridda, hudfärgade bulor eller som en grupp klumpar som liknar  blomkål på dina könsorgan. Och de kan spridas, även om du inte kan se dem. Försök inte själv behandla dem på könsdelar; de kan vara svåra att behandla.

Över tiden kommer din kropp ofta att bygga upp ett motstånd och bekämpa vårtor. Men det kan ta månader eller så många som två år för dem att försvinna. Hos vuxna håller sig vårtor ofta kvar ännu längre, kanske flera år eller mer. Vissa vårtor kommer aldrig att försvinna. Läkarna är inte säkra på varför vissa försvinner och andra inte.

Det finns inget sätt än att förhindra vårtor, men du kan minska dina risker att få eller sprida dem:

Rör inte, plocka eller rispa dina vårtor, eller rör vid någon annans.

Tvätta händerna efter behandling av vårtor.

Håll fotvårter torra.

Bär vattentäta sandaler eller flip-flops i offentliga duschar, omklädningsrum och runt offentliga pooler.