Bröstförstoring

Bröstförstoring är en av de mest populära estetiska behandlingarna. Brösten har alltid varit en symbol för kvinnlighet och varje kultur har sin egen ideala bild av den kvinnliga figuren.
Du kan vara missnöjd med storleken eller formen, du kanske vill fylla brösten efter en graviditet eller större viktminskning. Det kan också handla om att återskapa ett bröst efter en bröstoperation. För liten eller svag byst kan upplevas som en mental obehag.

Oavsett din anledning till en bröstförstoring, våra erfarna plastikkirurger på Göteborg Laser & Estetik litar alltid på dina önskemål och villkor för att resultatet ska bli så naturligt som möjligt.

Vem är lämplig för bröstförstoring?

Bröstförstoring är en operation som utförs för att förstora brösten av olika skäl:

För att förbättra kroppsformen hos en kvinna som av personliga skäl tycker att hennes bröst är för små.
För att återställa förlorad bröstvolym efter graviditeten.
För att balansera bröststorleken (asymmetri), om de har olika storlek.
För att återställa förlorat bröstform av olika skäl.
Att ersätta bröstimplantat av estetiska eller rekonstruktiva skäl.

Syftet med ett bröstimplantat är att skapa en bröstvävnad som resulterar i ett naturligt utseende och en bra bröstkänsla. Implantat finns i olika former, storlekar och material. Din behandlande plastikkirurg diskuterar den lämpligaste formen och storleken för dig.

Det är viktigt att ta hänsyn till dina personliga förväntningar, dina nuvarande bröst och kroppsform. Plastikkirurgerna på Göteborg Laser & Aesthetics anpassar metoden till dina förhållanden så att bästa resultat uppnås.

Formen på brösten

Brösten består av mjölkkanaler och bröstkörtlar omgivna av fettvävnad och bindväv, som ger sin form och bestämmer hur de känner sig vid beröring.

Faktorer som graviditet (när mjölkkörtlarna tillfälligt förstoras) snabb viktminskning och tyngdkraften bidrar till att sträcka huden, vilket kan få brösten att hänga eller bli halta.

Det finns många sätt att förbättra formen på bröstet, men det vanligaste är genom att sätta in ett bröstimplantat.

Vilket ska inte användas?

Bröstförstoring ska inte utföras på kvinnor som har obehandlad bröstcancer eller föregångare för bröstcancer, aktiv infektion i kroppen, graviditet eller amning.

Personer med nedsatt immunförsvar (pågående kemoterapi eller andra läkemedel som sänker immunsystemet).

Patienter som har tillstånd som påverkar blodkoagulation, sårläkning eller har minskat blodtillförsel till brösten efter tidigare operation eller strålbehandling kan ha ökad risk för komplikationer eller otillfredsställande resultat.

Vid bröstförstoring är det särskilt viktigt att vara helt rökfri sex veckor före operationen och tills den är läkt.

Patienten bör vara minst 18 år och bröstens tillväxt bör fullbordas.

Pris från: 35 000 SEK

eller delbetala 1 706 SEK / månaden

Operations tid
1-2 timmar

Innan operationen

Första gången du besöker oss får du träffa en erfaren sjuksköterska som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och besvarar dina frågor.

Du får bland annat information om själva proceduren och vad du kan förvänta dig, vad det kostar och hur lång väntetid är. Du kan också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också om dina förväntningar. Detta första besök är alltid gratis.

Om du väljer att fortsätta bokar vi en operationstid och en konsultationstid med en av våra plastikkirurger.

Samråd är viktigt. Vi granskar noga ditt hälsotillstånd och alla mediciner du tar. Det ger en möjlighet att tala mycket om alla aspekter av operationen. Du kan prova ett antal olika typer och modeller av implantat med din plastikkirurg. Slutmålet är att resultatet är helt i linje med dina förväntningar.

Det är bra om du förbereder dig för operationen genom att hålla dig i form och ta reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. För att operationen ska vara så bra som möjligt bör du vara på ett kroppsmassaindex (BMI) under 30.

Rökning försämrar syretillförseln till vävnaden och försenar i sin tur sårläkningsprocessen. Det ökar också risken för komplikationer och du bör därför vara rökfri 6 veckor före operationen och tills såret är läkt.

Vi är alltid till hands för att svara på dina frågor.

På operationdagen kommer du att träffa din plastikkirurg. Han fotograferar operationsområdet om detta inte görs i samband med samrådet.

Du kommer också att kunna prova en supportbh som du får från oss utan kostnad. Det fungerar som ett stödbandage under de första veckorna efter bröstförstoringskirurgi.

Du kommer också att kunna se din anestesiläkare och få ditt eget rum medan du är på kliniken. Förfarandet är i de flesta fall under anestesi eller någon gång i lokalbedövning i kombination med ett lugnande medel. Du kan ofta åka hem samma dag men ibland kan du övernatta beroende på hur stor operationen har blivit eller av praktiska skäl, en lång resa etc.

Implantera

Idag finns det tre huvudgrupper av bröstimplantat:

Implantat fyllda med saltlösning
Implantat fylld med silikongel
Expanderbara implantat fyllda med en kombination av silikongel och saltlösning
Bröstimplantat har alla ett yttre hölje av silikon, som kan vara smidigt eller strukturerat. De flesta moderna implantat har en strukturerad yta, eftersom detta tros minska risken för kapselbildning (brösthärdning). Implantatets insida kan fyllas med olika typer av silikongel eller saltlösning. Silikon är nu det vanligaste materialet som används.

Silikoner är polymerer som består av kisel, syre, kol och väte. Silikon kan vara flytande, ha gelkonsistens eller fast konsistens. Silikon har många användningsområden bland medicinska implantat, såsom intraokulära linser, pacemaker för hjärtat och vävnadsutvidgare. Kisel, som huvudsakligen består av silikon, är ett vanligt element i naturen och finns bland annat i sand, sten och glas.

Det finns inget samband mellan silikonimplantat och någon sjukdom. Silikonimplantat är inte relaterade till cancer. Om ett silikonimplantat går sönder, vilket det kan, flyter silikonen inte in i kroppen utan förblir där det är och är inkapslat av kroppen. Patienten kan inte uppmärksamma sig själv om implantatet skulle ha gått sönder och det är helt irrelevant. Det finns inga vetenskapliga bevis för att implantaten skulle behöva ersättas efter en viss tid, vilket många tror.

Det finns ingen risk att ett bröstimplantat misslyckas på grund av tryckförändringar under flygning, dykning eller andra aktiviteter

Saltvatten eller till och med sojabönolja har använts, men är baserad på missuppfattningen att silikongel skulle vara farligt. Motivet för att använda saltlösning i bröstimplantat har varit rädslan för silikonfyllning. Studier har dock visat att det inte finns någon risk med silikonimplantat. Nackdelen med saltlösningsimplantaten är en ökad risk att plötsligt förlora allt innehåll och plundra ihop.

I Sverige föredrages nästan alltid silikongelfyllning på grund av silikonens mjukhet och flexibilitet. Silikonimplantat ger det bästa utseendet har en mer realistisk känsla och rörelse än saltimplantat. Silikongelfyllningen ger också en överlägsen känsla vid beröring.

Numera används silikonimplantat med olika hållfasthet och de något fastare varianterna har jämförts med gelé hallon. Dessa olika sorter har olika användningsområden, vilket är individuellt och berättat av din läkare. Ingen typ är ”bättre” än någon annan, men väljs utifrån dina omständigheter.

Implantatet kan placeras antingen delvis under pectoralis major muskel (submuskulär) eller framför musklerna och under bröstkörtlarna (subglandular). Fördelar och nackdelar med olika implantatplaceringar bör diskuteras med plastikkirurgen.

Placeringen beror på din egen bröstvävnad och form och effekten du hoppas få. Under ditt samråd med läkaren diskuterar du de olika placeringsalternativen relaterade till dina individuella behov för att göra ett val som passar dig.

Bröstförstoringskirurgi utförs vanligtvis under generell anestesi men kan ibland också utföras under lokalbedövning. Snittet placeras i nedre kanten av vårgården eller i vecket under bröstet. I vissa sammanhang kan snittet också placeras i armhålan. Ingen kan veta i förväg hur trevliga dina ärr blir.

Fördelar och nackdelar med olika snitt (snitt) diskuteras med plastikkirurgen innan operationen. Som nämnts ovan är de tre vanligaste områdena för insättning:

Vecken under bröstet (inframammar).

Spring Farm (Periareolar)

Armpit (axillary)

Det vanligaste är i naturliga veck under bröstet. Detta snitt är vanligtvis så litet som 5 cm, och de postoperativa ärren döljs av bröstkurvan. Generellt föredras snittet under bröstet eftersom ärrbildning är minimal och det inte påverkar funktionen hos bröstvårtan eller livmodern. Denna metod säkerställer också att det fortfarande är möjligt att amma och utföra månatliga kontroller av bröstförändringar.

Alternativt kan implantatet sättas in genom att göra ett snitt runt såret, den pigmenterade vävnaden som omger varje bröstvårtor. Detta kan antingen vara i nedre hälften av vårgården eller kan vara helt runt den. Ett implantat sätts vanligtvis in med denna metod om en bröstlyft eller mastopexy utförs samtidigt. Våren på vårgården läker ofta för att dölja ärr mycket bra, eftersom det kan misstas för en naturlig kant på bröstvårtorna. Nackdelen är att det är förknippat med större svårigheter med amning jämfört med andra snittplatser.

Det finns en annan metod där implantatet sätts in genom ett snitt i armhålan, även om detta är mindre vanligt på grund av risken för att vissa ligament upptar denna plats. Fördelen är att amning inte påverkas.

En submuskulär placering kan minska risken för att dina implantat kan kännas igenom

huden, och det kan också minska risken för ärrvävnadshärdning runt dina implantat. Submuskulär placering minskar också risken för att hänga och lindrar vikten från implantaten. Det gör det också lättare att undersöka ditt bröst under ett mammogram. Nackdelarna med detta investeringsval kan vara en längre drift och återhämtningstid.

En subglandular placering kan förkorta utvidgningen och minska din återhämtningsperiod. En möjlig nackdel kan vara att implantatets kanter kan synas tydligare under din hud. En mammografiundersökning kan också vara svårare när dina implantat placeras subglandulärt.

Saker att tänka på om bröstimplantat

Att leva med bröstimplantat

Oavsett om du genomgår en utvidgning eller en rekonstruktion måste du vara medveten om att en bröstförstoring inte kan vara en engångsprocedur. Ytterligare besök hos plastikkirurgen kommer antagligen att behövas och ytterligare operationer kan behövas under operationens livstid.

Många av de förändringar som patientens bröst genomgår efter ett implantat är irreversibla (kan inte ångras). Om en patient i ett senare skede beslutar att ta bort implantaten kan man bli grodd, skrynklig eller få andra kosmetiska förändringar på brösten. Bröstimplantat kan påverka patientens förmåga att producera tillräckligt med mjölk under amningen, vilket dock är extremt sällsynt. Bröstimplantat förhindrar inte att patientens bröst hänger efter en graviditet. Rutinmammogram kan vara svårare att utföra med bröstimplantat, och en patient kan behöva ytterligare undersökningar.

Implantatstorlek

Generellt sett, desto större koppstorlek som krävs, desto större implantat (mätt i kubikcentimeter eller millimeter) kommer kirurgen att överväga. Plastkirurgen undersöker också den befintliga vävnaden för att bestämma om det räcker för att täcka implantatet på ett naturligt sätt.

Om ett implantat väljs som är för stort för den befintliga vävnaden, kan plastikkirurgen varna för att implantatets kanter kan kännas eller synliga efter operationen. Det kan till och med orsaka komplikationer under operationen. Dessutom kan för stora bröstimplantat påskynda effekten av gravitationen och få bysten att hänga eller bli slapp tidigare.

Patienter som överväger bröstförstärkning bör överväga följande:

Bröstförstoring eller rekonstruktion med implantat kanske inte är den enda bröstoperationen i livet.
Du kan behöva framtida operationer för att ersätta eller ta bort implantatet. Implantat kan gå sönder, men vi ger en livstidsgaranti på våra implantat.
Förändringar som inträffar med bröstet efter utvidgning eller rekonstruktion med implantat är inte reversibla (om inte omvända) om du senare i livet beslutar att ta bort implantaten.

Risker med bröstförstärkningskirurgi

Varje kirurgisk operation inkluderar en viss risk. Det är viktigt att du förstår riskerna med bröstförstoring. Under ditt samråd kommer för- och nackdelarna med operationen att granskas noggrant.
En persons beslut att opereras baseras på en jämförelse mellan riskerna och fördelarna med operationen.

Kliniska data visar att de flesta patienter blir nöjda efter en bröstförstoring.

Vid bröstförstoring är det särskilt viktigt att vara helt rökfri tre veckor före operationen och tills den är läkt.

Vad händer efter operationen

En så kallad push-up-bh eller jumper-bh ska inte användas förrän fyra veckor efter operationen. Så snart bandagen är borta får du dusch. Stygnen tas efter en vecka eller försvinner själva. Kirurgen informerar dig.

Efter bröstförstoring kommer du att känna ganska svår ömhet och smärta, som dock snabbt avtar under den första dagen. Placering av implantaten bakom muskeln gör det mycket värre och du stannar ofta över natten på kliniken för att kunna få professionell hjälp med smärtlindring.

Du tar med dig smärtstillande medel tillsammans med instruktioner om hur du tar dem. Efter operationen, ta det lugnt och undvik alla ansträngningar. Även om du är vaken dagen efter operationen bör du inte förvänta dig att vara särskilt fysisk omedelbart.

Komplikationer: Komplikationer är ovanliga men förekommer. Efterblödning kan förekomma och kan sedan korrigeras av din kirurg, ibland under anestesi. Infektion är mycket sällsynt, men kan vanligtvis behandlas framgångsrikt med antibiotika.

En besvärlig komplikation kan uppstå om ärrkapseln, som efter ett tag alltid bildas runt implantaten, krymper och får brösten att bli hårda. Det här problemet är inte längre vanligt med moderna implantat och kan åtgärdas. Om detta inträffar får du hjälp. Det finns också en viss risk för förlust av bröstvårtan och delar av bröstet efter operation med ett bröstimplantat. Dessa problem uppstår oavsett vilken användningsmetod som används. Förlust av känsla i bröstvårtan är ovanligt, men om det händer kan det vara permanent. Utseende problem kan också uppstå. Det vanligaste av dessa problem är att du kanske tycker att utvidgningen var otillräcklig. På Göteborg Laser & Estetik vet vi detta och lägger stor vikt vid att hjälpa dig att välja rätt storlek. Du kan till exempel också återvända för att prova storleken med klinikens testkuddar i lugn och ro.

När implantatet blir större än din egen bröstkörtlar kan täcka, kommer implantatet att kunna kännas genom huden runt botten. Detta är vanligtvis inte synligt, men kan orsaka oro. En annan svårkorrekt effekt av implantat i tunna bröst är att huden kan bilda en våg som ser onaturlig ut (på engelska kallas krusning).

Mammografi försvåras av implantat i brösten. Därför rekommenderas alltid en kompletterande ultraljudundersökning i samband med mammografi. Om detta görs kan det övervägas att brösten har granskats noggrant.

Arret kan ses efteråt. Vanligtvis blir ärrningen väldigt fin, men du kan vara otur med det. Ärret på vårgården är nästan alltid tunt och fint, men kan ses som en vit linje i den mörkare omgivande huden. Sådana ärr kan tatueras med pigment så att de knappt syns. Men om ärr som placeras i armhålan blir fula eller synliga har du haft problem, eftersom du bara kan ersätta ett ärr mot ett annat och problemen kan kvarstå. Det är därför vi nästan aldrig lägger ärret här på vår klinik. Det är inte sant att du kan ta bort ärr, t.ex. med laser.

telefonkonsultation

Om du bor långt från Göteborg och därmed har svårt att komma till läkarkonsultation kan du skicka fotografier tillsammans med kontaktinformation och en beskrivning av dina önskemål. Vi kommer att kontakta dig för en telefonisk konsultation så snart bilderna har kommit till kliniken. Du hittar vårt e-postformulär på webbplatsen nedan, kontakta oss.

Paketlösningar med transport och övernattning

Laser & Estetik erbjuder också paketlösningar med transport och hotellboende i samband med driften. Kontakta din klinik för mer information.